Nyheter

Jama presenterar världens första batteridrivna och fossilfria skrotare för gruvindustrin


Maskintillverkaren Jama som konstruerar och tillverkar fordon för gruvindustrin lanserar nu
batteridrivna SBU 8000E för skrotning av berg under jord. Maskinen är världens första skrotare
som är helt eldriven och har utrustats med en batterilösning som är framtagen i samarbete med
Epiroc.

Läs pressrelease här (PDF)

Nu är den här, filmen vi tagit fram i samband lanseringen av världens första batteridrivna och fossilfria skrotare till gruvindustrin. The race is on!

Hyr en Jama till ditt infrastrukturprojekt!

SBU 8000 är gruvbranschens mest sålda skrotare och utsedd till världens bästa gruvmaskin! Nu finns ett fåtal begagnade SBU 8000 tillgängliga, maskiner som redan bevisat sig i drift och som är goda nyheter för din produktivitet, ergonomi och säkerhet.

Kontakta oss för mer information: info@jama.se eller 0910 – 71 36 50

Fokus på att effektivisera tillsammans med leverantörer

Mitt i Sveriges gruvbälte ligger JAMA, i Skelleftehamn. Utgångspunkten kan inte vara bättre för att tillverka maskiner till gruvindustrin: skrotare, betongsprutor, laddfordon, borrkassett och annan utrustning till dessa fordon. Fokus handlar om att skapa säkra och driftsäkra maskiner, för produktionstakten är hög i de svenska gruvorna och det är det också hos JAMA. För att effektivisera sin produktion har man sett över olika arbetsmoment, vilket innefattar centralsmörjning.

Läs hela artikeln här:
JAMA_artikel kundcase SKF

Jama delaktig i projekt om digital framtid!


Jama har under hösten varit delaktiga i Region Västerbottens projekt Digilyft 2.0 vad gäller digitala möjligheter för industrin i regionen. Projektet har utgått ifrån Business Canvas Model och innefattat workshops, intervjuer och enkäter där Dizparc från Umeå varit samarbetspartner.

Jama arbetar nu vidare på att utveckla en specifik del som identifierades görbar inom en snar framtid.
”Det har varit mycket intressant att utifrån kartläggningen identifiera ett spår att jobba vidare på. Det händer mycket i omvärlden och vi vill vara rustade för framtiden. Vi kommer därför att välja en digital lösning på det spåret vi jobbade fram under höstens projekt säger Rickard Lindgren, VD på Jama”.

Jama tillverkar Skutknackaren RB80

Jama håller nu på att färdigställa den första enheten av en order på 3 st skutknackare till LKAB i Kiruna. Maskinen manövreras från en operatörscentral ovan jord och väger drygt 40 ton. Den är utrustad med en 4 tons hydraulhammare som slår sönder stenblock som är för stora att passera siktgallret som har öppningar på 0,5*0,5 m.

Vi på Jama är väldigt glada att efter ett antal års produktutveckling med omfattande fältprov och i tuff konkurrans få leverera dessa maskiner till LKAB.

Jama lanserar ny förarstol


Jama har utvecklat en ny förarstol som gör Jamas erkänt goda förarmiljö ännu bättre. Stolen har ett nytt robust saxunderrede som är anpassat till miljön i gruvan och med inställningsmöjligheter som ger alla förare möjlighet att hitta en optimal körställning. I den nya stolen ingår en ny design på joy-stick lådan med nya spakar som är designade efter senaste ergonomiska rön.

Vi är övertygade att denna nya förarstol ytterligare kommer att befästa vår position som en tillverkare som sätter operatören i centrum.

Befintlig maskinpark kan uppgraderas med nya joy-stick lösningen eller med en komplett stol.

Jama lanserar TMH 430

Nya TMH 430 är en borrkasset för montering på hjulastare där operatören på ett säkert sätt radiostyr borrenheten.
TMH 430 riktar sig användare där flexibilitet är en viktig del i arbetet. På kort tid förvandlar man en standard hjullastare till en självförsörjande borrenhet som är avsedd för serviceborrning, pallborrning, borrning av skut etc.
Borrkasetten appliceras enkelt till hjullastaren i standard redskapsfäste och maskinens hydruliska tredje funktion. Läs mer under produkter (teknisk information)

Vi är glada att kunna presentera en ny produkt som ska kunna attrahera företag i såväl gruv/infraprojekt såsom i offentliga sektorn.

Rolf Schönfeldt Marknadschef

Jama visar räddningsspel på gruvmässa i Polen

På Katowice Mining Fair som gick av stapeln 29/8 – 1/9 i Katowice i Polen presenterade vi vårt mobila räddningsspel tillsammans med vår Polska distributör OPA-ROW. Räddningsspelet finns numera även framtaget i en större version för den Polska marknaden med en lyfthöjd på 1200m.

Ännu en leverans till Tara Mines, Irland

Vi har levererat en mobil arbetsplattform av typen BK008 monterad på en Volvo L70 hjullastare till Europas största zinkgruva, Boliden Tara Mines på Irland. Under det senaste året har vi dessutom leverarat ytterligare en BK008 med samma bärare samt två laddbilar byggda på Volvo FMX chassin med laddutrustning från Orica. BK008

Leverans till Kittilä Mine

Vi levererade idag en CSU 8000 betongspruta till Kittilä Mine. Jama har därmed fullgjort leveransen av de 8000 riggar som beställts av Kittilä Mine.